Друштво, Избори, Локални, Парламентарни, Политика, Председнички

Масовне злоупотребе и изразита неравноправност у кампањи пре кампање

Црта: Масовне злоупотребе и изразита неравноправност у “кампањи пре кампање”

Брисање границе између државног и партијског интереса, односно изразита ангажованост представника власти да државне институције користе као канал за обезбеђивање подршке владајућој странци и грађење култа личности Александра Вучића, чему су битно доприносили и најутицајнији медији, обележило је период „кампање пре кампање“ – показују налази Посматрачке мисије Црте.

Како је саопштила ова организација – до продубљивања неповерења грађана у интегритет изборног процеса дошло је и поновним отварањем питања злоупотребе бирачког списка у јавности, а што се тиче медија – евидентан је хронични мањак политичког плурализма.

„Мониторинг медија који спроводи Црта показује огроман дисбаланс у корист власти, чијим представницима је дато 85 одсто времена посвећеног политичким актерима. Неравноправност у медијској заступљености владајућих и опозиционих странака повећала се у односу на период пре парламентарних избора 2020. године. Председнику државе је у протекла четири месеца посвећено 40 одсто медијске минутаже издвојене за политичке актере у проширеном прајм тајму телевизија с националном покривеношћу“, пише у саопштењу Црте.

Црта је од почетка посматрања до расписивања избора поднела 14 пријава надлежним институцијама, од чега шест Агенцији за спречавање корупције, седам Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) и једну Просветној инспекцији Градске управе Града Лесковца.

Посматрачка мисија Црте спровела је дугорочно посматрање периода пре званичног почетка изборне кампање у Србији, у складу с међународним стандардима за независно грађанско посматрање избора. Од октобра 2021. године, тим посматрача систематично прикупља информације о извештавању медија с националном покривеношћу у проширеном прајм тајму о свим политичким актерима. Од децембра 2021. године, тим за дугорочно посматрање догађаја на терену распоређен је широм Србије и извештава о кључним елементима атмосфере у којој се расписују избори за народне посланике, председника Републике и одборнике скупштине Града Београда. (Извор: Црта)

Насловна фотографија: Црта

Преузето:

 

Весна Керешић

О аутору - Весна Керешић

БИОГРАФИЈА Весна Керешић рођена 1973 у Љубовији,где је завршила основну и средњу школу. Једна је од оснивача Удружења родитеља и деце Бродић Паркић из Руме(2012) и сада где је члан Управног одбора. Одлуком управног одбора удружења 2016 год.именована је за Уредника Дечијег радија које од Новембра 2016 емитовало на бесплатним интернет стримовима хуманитарни програм Апел за помоћ болесној деци Србије,који сада чини 80% укупног програма а 20% су грађанске емисије. Као волонтер( до сада никада није остваривала новчана средства од новинарства) Организатор програма и новинар је емисија: Апел за помоћ болесној деци Србије. Од 2019 је постала је члан Удружења новинара Србије.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре