Друштво, Избори, Парламентарни, Политика, Председнички

Новинар позван да достави доказе дан након што је постављао питања Вучићу

Из архиве догађаја 2017-још увек је тако и данас се врши притисак на НОВИНАРЕ !

Дан након конференције за новинаре у Влади Србије, на којој је новинар Стефан Цветковић постављао питања премијеру Александру Вучићу која су се односила на могућу крађу избора, по њега је дошла полиција да му уручи позив како би као грађанин доставио информације о доказима о којима је говорио на прес конференцији.
Цветковић је Аутономији показао позив у којем пише да треба да се одазове полицији, “ради прикупљања обавештења у вези са члановима 154 до 162 Кривичног законика Србије”.
Реч је о члановима закона којима се санкционише злоупотреба права гласања на изборима.
Цветковић је додао да се одазвао том позиву. Реч је о новинару који је недавно првостепено осуђен на две године и три месеца затвора и на 2,15 милиона динара новчане казне по приватним тужбама тројице функционера Српске напредне странке (СНС).
Он је у уторак на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да постоје три снимка, на којима се јасно чује да се тројица људи из СНС-а позивају на Вучићевог брата Андреја и да “траже рекет и озбиљан новац”.
“Добио сам то од вас, проследили су ми. Хајде, молим вас, да идемо, кривична пријава и одмах у тужилаштво. Хајде, ко бога вас молим. Ја знам да ви добро знате да је мој брат поштен баш као и ја. Ја никад нисам чуо за та лица. На мене се, иначе, само да вам кажем, сваког дана позива бар стотине њих, који ме никада нису видели у животу. Свако ко вам понуди било шта, одмах мени јавите у канцеларију. И сам ћу то да истражим и наши надлежни државни органи”, одговорио је Вучић на то питање.
Стефан Цветковић је затим рекао да високи функционер СНС-а Јован Даја из Беле Цркве “ових дана тврди да ви припремате крађу избора и да су ваши инструменти уцене, присила и претње”.
“Пре бих се убио пре него што бих украо било шта, а камоли један глас. И немојте да измишљате! За мене нема веће срамоте него да неко помисли на то. Пре бих се сам убио, а нисам самоубица, него да било кад помислим нешто слично. То је лаж из штаба досовских кандидата, јер знају да губе изборе, знају да им народ не верује ништа. Зна народ да су их опљачкали, да су им све отели. А вас молим да са свим што сте рекли одете у тужилаштво, све пријавите и сигуран сам да ћете добити одговор од њих, по свим питањима, јер сва та лица морају да буду приведена и одговор мора да се пружи. А претпостављам да ћете и ви неке одговоре морати да дате”, поручио је Вучић.

Он је Цветковића потом оптужио за “уличарско понашање”. “Пошто сте политички активиста, пошто сте износили различите лажи, пошто сте већ учествовали у митинзима политичких противника, ја сам и вама дозволио да овде говорите шта хоћете. Све сте измишљали, као што сте и ово измислили. Једва чекам да надлежним органима покажете то што имате. Срам вас било. То је начин на који ви функционишете”, казао је Вучић.
Стефан Цветковић је прошлог петка рекао да ће поднети кривичну пријаву против себе, али и против Александра Вучића.
Он је на конференцији за новинаре рекао да ће поднети кривичну пријаву којом ће тражити казну за себе, ако се докажу наводи заменика председника општине Бела Црква Јована Даје да је он „страни плаћеник, самозвани новинар и лажни магистар“ и да се финансира из фондова Џорџа Шороша, а да ће, ако се то не докаже, тражити да Даја буде кажњен.
Цветковић је рекао и да ће поднети кривичну пријаву против Вучића, као “организатора криминалне групе” која, према Дајиним наводима, спрема крађу избора, рекетира неистомишљенике и врши притиске.
Он је упитао Вучића да ли му је познато да је један високи функционер СНС-а узео новац од тајкуна, да ли ће тај функционер којег није именовао и његов отац говорити на митингу СНС-а у Крагујевцу и да ли ће, ако је тачно да је узимао новац од тајкуна, поднети оставку на премијерско место и повући се из председничке трке.

Преузето:портал(Аутономија)

Весна Керешић

О аутору - Весна Керешић

БИОГРАФИЈА Весна Керешић рођена 1973 у Љубовији,где је завршила основну и средњу школу. Једна је од оснивача Удружења родитеља и деце Бродић Паркић из Руме(2012) и сада где је члан Управног одбора. Одлуком управног одбора удружења 2016 год.именована је за Уредника Дечијег радија које од Новембра 2016 емитовало на бесплатним интернет стримовима хуманитарни програм Апел за помоћ болесној деци Србије,који сада чини 80% укупног програма а 20% су грађанске емисије. Као волонтер( до сада никада није остваривала новчана средства од новинарства) Организатор програма и новинар је емисија: Апел за помоћ болесној деци Србије. Од 2019 је постала је члан Удружења новинара Србије.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре