Друштво, Избори, Политика

Рок Репибличке изборне комисије за објављивање коначних резултата избора одржаних 3. априла

РЕПУБЛИЧКA0 ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Београд, 6. април 2022. године

СОПШТЕЊЕ

Рок Репибличке изборне комисије за објављивање коначних резултата избора одржаних 3. априла

 

 

У складу са Законом о избору народних посланика, локалне изборне комисије имају рок од 96 часова од затварања бирачких места да утврде збирне извештаје о резултатима гласања на бирачким местима на својој територији. Тај рок, дакле, истиче у четвртак у 20.00 часова (члан 119. став 1).

Међутим, истим законом је прописано да се овај рок помера у случају оних локалних изборних комисија на чијој територији се гласање на неком бирачком месту понавља, те се у том случају рок од 96 часова рачуна од затварања бирачког места на којем се гласање понавља, односно од доношења одлука по правним средствима која евентуално буду поднета због тог поновљеног гласања (члан 119. став 4).

Имајући у виду да је одређен број локалних изборних комисија, у складу са законом, донео и на веб-презентацији Републичке изборне комисије објавио решења којим је на одређеним бирачким местима поништено гласање, односно којим је констатовано да се на одређеном броју бирачких места не могу утврдити резултати гласања, гласање на тим бирачким местима ће морати бити поновљено, што, као што је већ наведено, одлаже утврђивање резултата гласања у тим јединицама локалне самоуправе.

Самим тим, одлаже се и рок у којем је Републичка изборна комисија дужна да објави укупне резултате избора.

Наиме, Законом је прописано да Републичка изборна комисија доноси и објављује укупан извештај о резултатима избора у року од 96 часова од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања у јединицама локалне самоуправе (члан 121. став 1. Закона).

Имајући у виду да ће се гласање понављати на одређеном броју бирачких места, о чему ће одлуку донети Републичка изборна комисија у складу са законом (члан 117), у овом тренутку се не може утврдити време у које ће бити утврђени и објављени укупни резултати избора, како за народне посланике, тако и за председника Републике.

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре