Друштво, Протести, Социјално стварност

Пијачни продавци прекинули блокаду ауто-пута, договорен састанак са Вучићем

 

Пијачни продавци који протестују, прекинули су блокаду дела ауто-пута код Мостарске петље у Београду и казали да је договорен састанак са председником Србије Александром Вучићем.

Како јавља Н1, учесници протеста су рекли да је договорен састанак са Вучићем у суботу у 10 сати.

Пијачни продавци Србије који протестују због уводјења електронске фискализације на пијаце, блокирали су раније вечерас оба смера ауто-пута код Мостарске петље у Београду.
Више стотина пијачних продаваца из целе Србије протестовало је данас блокирајући центар Београда.
Пијачни продавци у Београду протестовали су 14. и 31. марта јер од 1. маја морају да издају фискалне рачуне.

Министар финансија Синиша Мали је данас рекао да продавци робе широке потрошње на пијацама морају да набаве фискалне касе „и тачка!“, као и да су те обавезе изузети они који на пијацама продају воће и поврће из своје производње.

Пијачни продавци блокирали део ауто-пута у Београду

Пијачни продавци Србије који протестују због уводјења електронске фискализације на пијаце, блокирали су вечерас ауто-пут код Мостарске петље у Београду, јавила је ТВ Н1.

Блокирана су оба смера ауто-пута Е-75 БеограђНиш, те су колоне возила у оба смера.

Један од демонстраната је најавио да ће блокада трајати један сат, док је други рекао да ће блокирати „док не добију одговор“ да ли ће бити изузети од електронске фискализације.

Више стотина пијачних продаваца из целе Србије протестовало је данас блокирајући центар Београда.
Пијачни продавци у Београду протестовали су 14. и 31. марта јер од 1. маја морају да издају фискалне рачуне.

Министар финансија Синиша Мали је данас рекао да продавци робе широке потрошње на пијацама морају да набаве фискалне касе „и тачка!“, као и да су те обавезе изузети они који на пијацама продају воће и поврће из своје производње.

Пијачни продавци завршили протест без разговора са председником Србије

Представници пијачних продаваца Србије који су данас протестовали у Београду блокирајући саобраћај, одустали су после 17.00 сати од чекања на разговор с председником Србије Александром Вучићем о захтевима да буду изузети од уводјења фискалних каса и објавили да завршавају протест.

Почасни председник удружења продаваца „Опстанак“ Реџеп Петрик рекао је за Бету да не зна како ће се наставити борба за испуњење захтева и да ли ће се протест радикализовати.

„Неће више бити организованог протеста, а за спонтане не сносимо одговорност. Очигледно је да председник Александар Вучић неће да разговара са нама, а обећао је пре избора и то је доказ како испуњава обећања“ -рекао Петрик.
Оценио је да је однос према пијачним продавцима „понижавајући“, да их власти не уважавају и да је то „срамота за државу“.
Министар финансија Синиша Мали данас је поручио да продавци робе широке потрошње на пијацама морају да набаве фискалне касе „и тачка!“, и да су те обавезе изузети они који на пијацама продају воће и поврће из своје производње.

Више стотина пијачних продаваца из целе Србије протествовало је данас у Београду: пре подне су се окупили код Тржног центра „Ушће“, Бранковим мостом стигли су до Зеленог венца, па Теразијским тунелом и Македонском улицом до зграде РТС где су тражили да та кућа извештава о протесту, како би се њихов глас чуо.
Потом су Таковском улицом дошли до Председништва Србије и после краћег задражавања упутили су се ка Славији где су неколико сати блокирали саобраћај.

Пијачни продавци у Београду су протестовали 14. и 31. марта јер од 1. маја морају да издају фискалне рачуне.

Представници пијачних продаваца отишли на разговор са председником Србије

Представници пијачних продаваца, који данас протестују у Боеграду јер су обавезни да уведу фискалне касе, отишли су у Председништво Србије на разговор са председником Александром Вучићем.

Како су агенцији Бета рекли организатори протеста, на разговор су отишла тројица представника продаваца, након што су из Председништва добили позив на састанак.
Више стотина пијачних продаваца из целе Србије тренутно блокира кружни ток на Славији, због чега су велике гужве у саобраћају.
Они су јутрос кренули од Тржног центра „Ушће“, Бранковим мостом стигли су до Зеленог венца па Теразијским тунелом и Македонском улицом до зграде РТС.
Затражили су од РТС-а да обавештава о протесту, како би се њихов глас чуо и на том сервису. Потом су Таковском улицом дошли до Председништва Србије и после краћег задражавања упутили су се ка Славији.
Раније данас представник Удружења пијачних продаваца Србије Срдјан Праштало казао је за агенцију Бета да „пијаца не може да преживи фискалну касу“.

„Нама је обећао председник Србије Александар Вучић, пар дана пред изборе, да ће нас примити после избора. Избори су прошли пре седам дана, а неки људи су добили изненадно и ургентно термин од сат времена, нама треба само 15 минута, да чујемо њега, који је добио скоро 2,5 милиона гласова измедју осталог и од овог народа, а не од ванземаљаца“, рекао је он.

Праштало је навео да од Вучића очекује да пијачним продавцима каже отворено да ли су срамота Србије, или жели да им помогне да опстану као предузетници.

Он је казао да су спремни да плате и уколико треба већи порез, али да пијаца не може да преживи „фискализацију“.

Претходно су пијачни продавци у Београду протестовали 14. и 31. марта.

Према новом Закону о фискализацији, који је ступио на снагу 1. јануара, продавци на пијацама мораће да имају касе и да издају фискалне рачуне почев од 1. маја ове године.

Преузето:Бета

 

Весна Керешић

О аутору - Весна Керешић

БИОГРАФИЈА Весна Керешић рођена 1973 у Љубовији,где је завршила основну и средњу школу. Једна је од оснивача Удружења родитеља и деце Бродић Паркић из Руме(2012) и сада где је члан Управног одбора. Одлуком управног одбора удружења 2016 год.именована је за Уредника Дечијег радија које од Новембра 2016 емитовало на бесплатним интернет стримовима хуманитарни програм Апел за помоћ болесној деци Србије,који сада чини 80% укупног програма а 20% су грађанске емисије. Као волонтер( до сада никада није остваривала новчана средства од новинарства) Организатор програма и новинар је емисија: Апел за помоћ болесној деци Србије. Од 2019 је постала је члан Удружења новинара Србије.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре