Политика, Рат у Украјини

Лажне информације Исте информације су у другој објави провериле независне организације за проверу

Ко су те организације које цензуришу објаве на друштвеним мрежама:

О нама
Невладина организација Центар за медијске реформе је образовна платформа, коју је основала Мохила Сцхоол оф Јоурналисм на Националном универзитету ‘Киив Мохила Ацадеми’, која има за циљ имплементацију високих стандарда новинарског образовања у Украјини, подизање нивоа медијске писмености, информисање о опасности од пропаганде и ширења лажних информација у медијима. Од када је покренут, МРЦ ради на имплементацији западних стандарда новинарства у Украјини и подизању нивоа медијске писмености за различите публике, од студената преко новинара до припадника јавности који желе да конзумирају медијске садржаје на критички и одговоран начин. Да бисмо то постигли, спроводимо радионице провере чињеница за новинаре и предаваче новинарства са украјинских универзитета и обучавамо студенте, блогере и грађанске активисте из различитих региона Украјине и других земаља. Пратимо најновије медијске трендове и доприносимо међународним медијским истраживањима. Наши стручњаци учествују на међународним конференцијама и форумима и редовно говоре на великим дискусијама о кључним питањима са којима се савремени медији суочавају.

Водећи пројекат наше организације „СтопФаке“ тренутно је добро познат медијским професионалцима широм света. Не само да идентификује случајеве лажних информација о догађајима у Украјини, већ је и покренуо међународну дискусију о томе како се одупрети овом срамном феномену.
Дана 2. марта 2014. године , предавачи, дипломци и студенти Кијевско Мохиљанске новинарске школе заједно са пројектом КМА Дигитална будућност новинарства покренули су сајт за проверу чињеница Стопфаке.орг .
Пројекту су се придружили новинари, уредници, информатичари, преводиоци, сви они којима је стало до будућности Украјине у ово опасно време анексије Крима и рата на истоку Украјине.
Првобитно је циљ пројекта био да се верификује и оповргне дезинформације и пропаганда о догађајима у Украјини која се кружи у медијима. На крају је пројекат прерастао у информативно чвориште где испитујемо и анализирамо све аспекте пропаганде Кремља.
Не само да посматрамо како пропаганда утиче на Украјину, већ покушавамо да истражимо и како пропаганда утиче на друге земље и регионе, од Европске уније до земаља које су некада чиниле Совјетски Савез.
Наш тим медијских професионалаца стално расте. Данас проверавамо чињенице, разоткривамо, уређујемо, преводимо, истражујемо и ширимо информације на 13 језика: украјински, руски, енглески, шпански, српски, француски, немачки, италијански, холандски, чешки, немачки и пољски, бугарски.
Наш садржај је доступан на нашем сајту , наши видео сажетци се емитују онлајн и на локалним украјинским телевизијским станицама; наши радио подкасти су такође доступни на мрежи и на сајтовима друштвених медија. Такође издајемо новине „Ваше право да знате“ за Донбас.
Стопфаке.орг није финансијски или на други начин подржан од стране било које званичне украјинске организације или владине агенције. Ми смо новинарска организација чији је примарни циљ провера информација, подизање медијске писмености у Украјини и успостављање јасне црвене линије између новинарства и пропаганде.
Настојимо да постигнемо свој циљ не само кроз побијање лажних, већ и кроз креирање пропагандне архиве и базе података, анализу и провјеру информација, обуку различитих медијских актера да препознају лажне и учешће на конференцијама и семинарима о новинарском интегритету и провјери чињеница.

Покренут као волонтерски пројекат, СтопФаке.орг је могао да настави свој важан рад захваљујући великодушности цровдфундинга и доприносима наших читалаца. „StopFake“ су подржали и међународна фондација Ренесанса, Министарство спољних послова Чешке, Амбасада Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Украјини и Сигрид Раусинг Труст(Сигрид Марија Елисабет Раусинг (рођена 29. јануара 1962) је шведска филантроп, антрополог и издавач. Оснивач је Сигрид Раусинг Труста, једне од највећих филантропских фондација Уједињеног Краљевства, и власница часописа Гранта и Гранта Боокс .
Раусинг је основала добротворни фонд Сеа Фоундатион 1988. године. 1996. је пренела средства у фонд Рубен и Елизабет Раусинг, назван по њеним бакама и декама; фонд је преименован у Сигрид Раусинг Труст 2003. године и до 2014. је дистрибуирао приближно 208,3 милиона фунти организацијама за људска права широм света.).

К О В И Д Д Р О Н О В И !!!
Руска војска запленила неколико дронова који имају на себи канистере од 30 литара агенаса за изазивање ковида и разних других обољења са распршивачем а на дну који су били намењени и за разбољевање Како руске војске тако и цивилног становништва.

Кажу лажне вести од организације које је основана у Украини,али да ли су исти вести о фашистичкој организацији и формацији АЗОВ пласирале као такве,како на то реагују друштвене мреже које су основане већином на западу и власници су њихови грађани…Једини друштвени канал који је основан на истоку (Русија) је Телеграм.Када преузмете вест од њих будете цензурисани од стране западних друштвени мрежа и медија,како онда доћи до истине,па макар имали и свој тајни начин прикупљања информација које добијамо са Украинског ратног подручја…Истина је да се тамо одвијају борбе.да Русија покушава да заштити своје пределе,да је НАТО се приближио границама Русије,да ли се жели од стране запада полако уништити једна велика земља на истоку,па можда у некој будућности се кренити према Кини…

Како вести о америчким освајањима на истоку су пласиране само у делу када се жели приказати инвазија слободних земаља као ослободилачки рат у интересу НАТО-а и Америке.До када ће се у свету водити хладан рат са (FAKE NEWS)(лажним)новостима када пласира једна страна која не припада западним земљама.Ово није случај само када је у питању рат у Украини,заташкавање истине се дешавало масовно и када је била у питању пандемија,па се питам ГДЕ ЈЕ ИСТИНА И СЛОБОДА ПРОТОКА ИНФОРМАЦИЈА у свету нестала…

Овај прилог смо преузели од РТ(Руске Телевизије)

Али не дозвољава се слободан проток информација,да није мало теденционално,ако се има у виду да развојем интернета,убрзава се и проток информација широм света…

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре