Рат у Украјини

Министарство одбране Русије објавило је списак са подацима погинулих украјинских војника

Министарство одбране Русије објавило је списак са подацима погинулих украјинских војника
МОСКВА, 18. априла – РИА Новости. Министарство одбране Русије први пут је објавило списак украјинских војника који су погинули и тешко повређени током специјалне војне операције.
Укупно, према војном ресору, ненадокнадиви губици Оружаних снага Украјине су 23.367 људи.
„Документи којима располаже Министарство одбране Русије такође сведоче о великом броју дезертираних војника, рањених и несталих“, наводи се у Телеграм каналу руског министарства.
Објављени подаци односе се на војну јединицу 3057, која укључује неонацистички пук Азов, против чијих милитаната су покренути кривични поступци у Русији .
На списковима састављеним на украјинском језику наводе се презиме, име и патроним, чин, положај, датум рођења, околности смрти и локација тела или природа повреде и дијагноза.
У објављеним документима има 386 имена: 122 мртва и 264 рањена, од којих су два касније умрла.
Међу рањеницима има виших официра, међу којима је и потпуковник Александар Гавришенко, који је рањен у раме 4. марта током борби у Мариупољу , као и потпуковник Гаврушенко, чији се разлог губитка борбене готовости наводи као „пуцај из ватреног оружја. рана кроз средњу трећину леве ноге, хеморагични шок ИИИ степена“.
Русија је 24. фебруара покренула војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине . Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.
Према подацима Министарства одбране, руске оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе. Војска је већ извршила главни задатак прве етапе – значајно је смањила борбени потенцијал Украјине. Главни циљ операције у руском војном ресору назван је ослобођење Донбаса .

Преузето:РИА Новости

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре