Друштво, Рат у Украјини

Русија је од почетка рата зарадила 63 милијарде еура од извоза фосилних горива

Русија је од почетка рата зарадила 63 милијарде еура од извоза фосилних горива
Њемачка је, са износом од 9,1 милијарди долара, била највећи купац руске нафте и плина током прва два мјесеца од почетка рата у Украјинид којих је потврђено присуство вируса, односно који су суспектни на нови корона вирус,објавила је Турска агенција
Истанбул
Од почетка рата у Украјини приходи Русије од извоза фосилних горива процијењени су на 63 милијарде еура, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Земље чланице Европске уније, Кина и друге земље у посљедња више од два мјесеца платиле су Русији око 63 милијарде еура за фосилна горива, показују нови подаци организације Центар за истраживање енергије и чистог зрака (ЦРЕА).

Према детаљном праћењу руских испорука нафте, гаса и угља, комбинација континуираног увоза нафте и гаса и високих цијена горива резултирала је да руски приходи буду значајно већи у односу на претходне године.

Њемачка је, са износом од 9,1 милијарди долара, била највећи купац руске нафте и плина током прва два мјесеца од почетка рата у Украјини, док је Италија платила 6,9 милијарди еура.

Због тога се Њемачка нашла на удару критика еколошких активиста. Кира Ванке, шефице Центра за климу и вањску политику при њемачком Вијећу за вањске односе, која је рекла да је „неприхватљиво да Њемачка наставља са високим увозом фосилних горива из земље која је очигледно и више пута прекршила међународно право.“

Кина је остварила увоз од укупно 6,7 милијарди еура, а слиједе Холандија са 5,6 милијарди еура, Туркиyе са 4,1 милијарду еура и Француска са 3,8 милијарди еура.

Европска унија је одговорна за 71 посто укупног прихода Русије од нафте, гаса и угља, плативши око 44 милијарде еура за ове енергенте од почетка рата у Украјини.

Према ријечима Лауре Мyллyвирти, водеће аналитичарке у ЦРЕА-и, извоз фосилних горива је кључни фактор који омогућава опстнак режима руског предсједника Владимира Путина.

„Наставак увоза енергената највећи је јаз у санкцијама уведеним Русији. Сви који купују ова фосилна горива саучесници су у ужасним кршењима међународног права које спроводи руска војска. Позивамо све владе и корпоративне купце руских фосилних горива да прекину куповину“, додала је она.

Анна Ацкерманн, стручњакиња за климатску и енергетску политику и оснивачица украјинске невладине организације Центар за еколошке иницијативе Ецоацтион изјавила је да је рат Русије против Украјине у великој мјери „финансиран агресорским извозом угља, нафте и плина.“

„Ти исти ресурси су главни узрок још једне глобалне опасности – климатских промјена. Ово је историјски тренутак“, рекла је Ацкерманн, закључивши како глобална заједница има прилику видјети да фосилна горива уједно стварају рат и климатска разарања.

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре