Друштво

Почео новосадски пољопривредни сајам

Почео новосадски пољопривредни сајам, Србија и Мађарска имају важне резерве хране
Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. Србија и Мађарска су јаке пољопривредне земље и имају важне резерве хране и могу да рачунају једна на другу, поручио је мађарски премијер Виктор Обран. „Ако Мађарској недостаје нешто, ту смо, ако нама, зваћемо Будимпешту“, рекао је председник Александар Вучић.
Вучић захвалио Орбану на пријатељском односу
Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбану на пријатељском и партнерском односу према Србији.
„Велико хвала нашем пријатељу Виктору Орбану, невероватан је напредак односа наше две земље, захваљујући премијеру Мађарске“, поручио је Вучић на свом Инстаграм налогу, уз фотографију са отварања Новосадског сајма.

Истакао је да је Орбан увек уз Србију када год је тешко и најавио да ће две земље наставити да граде пријатељски и партнерски однос.

Извештај Милана Срдића
Вучић захвалио Орбану на пријатељском односу
Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбану на пријатељском и партнерском односу према Србији.
„Велико хвала нашем пријатељу Виктору Орбану, невероватан је напредак односа наше две земље, захваљујући премијеру Мађарске“, поручио је Вучић на свом Инстаграм налогу, уз фотографију са отварања Новосадског сајма.

Истакао је да је Орбан увек уз Србију када год је тешко и најавио да ће две земље наставити да граде пријатељски и партнерски однос.

Вучић прогласио сајам отвореним
Председник Србије Александар Вучић прогласио је новосадски пољопривредни сајам отвореним.
Део енергената Србија ће чувати у Мађарској
Председник Вучић је подсетио да тешка зима чека цео свет, али да Србији ништа не недостаје.

„Криза се још не види, питао сам премијера Орбана можемо ли део енергената да чувамо у Мађарској, а он ми је у року од секунд рекао да нема проблема и да је то решено, а да ћемо следеће недеље то завршити и формално“, казао је Вучић.

Упозорио је да, ако се нешто не промени у сукобу на истоку Европе, скоро четвртини света биће потребне елементарне количине хране, што ће створити нове проблеме.

ОПШИРНИЈЕ
Вучић: Резултати говоре боље од речи
Председник Александар Вучић је истакао да резултати говоре боље од речи и ти резултати су велики.

„Мађарска је била седма земља ЕУ по трговинској размени са Србијом, а данас је број два. Прелазимо 200 милиона евра трговинске размене са Мађарском“, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, то говори о нивоу поверења и односу са Мађарском захваљујући Виктору Орбану.

„Кад год је требало, Орбан се борио за нас, не склања се већ штити Србију. И пре неколико дана у Бриселу уз Србију је био министар спољних послова Мађарске, наравно по налогу премијера Орбана, никада се нису склањали већ су помагали Србији, и то грађани Србије не смеју да забораве“, поручио је Вучић.

ОПШИРНИЈЕ
Орбан: Санкције Русији равне атомској бомби
Мађарска не пристаје на економски неприхватљиве мере које се доносе у Бриселу, када је реч о повећању цена, не доносе се санкције према Русији које су равне атомској бомби, јер у том случају не да нећемо моћи да нахранимо свој народ, већ ћемо имати и масу миграната на границама.

Прво морамо да мислимо о људима, како да их нахранимо, рекао је Орбан.

„Ја сам човек са села и код нас је закон да ако неко има земљу, она се мора обрадити, то је закон који не сме да се погази“, рекао је Орбан.

ОПШИРНИЈЕ
Орбан: Србија и Мађарска имају важне прехрамбене резерве
Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је на отварању сајма да су и Србија и Мађарска јаке земље у погледу аграра и да могу да рачунају једна на другу.

„Имамо галопирајућу инфлацију, раст цена, појављује се глад и сукоб у Украјини, али је добра вест да на основу разговора са Вучићем могу да кажем да Мађарска може да рачуна на Србију и Србија на Мађарску“, рекао је Орбан.

„Имаћемо тешку зиму, али Србија и Мађарска имају важне прехрамбене резерве, наше две земље су безбедне и када је реч о гасу“, навео је мађарски премијер.

Све излагаче, каже, треба да охрабримо да као што су прошле и претпрошле године хероји били наши лекари, наши хероји ове године биће наши пољопривредници, који треба да се прилагоде околностима, а од њих зависи да ли ћемо имати хлеба на столу.

Мађарски премијер је захвалио на срдачном дочеку, и рекао је да би у нормалним околностима он и председник Вучић сада били на „меденом месецу“, пошто су обојица победили на изборима.

ОПШИРНИЈЕ
Састанак Вучића и Орбана пре отварања сајма
Вучић и Орбан су пре званичног отварања сајма одржали кратак састанак.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC
У склопу сајма, посетиоци ће моћи да погледају изложбе стоке, хране и пића, а представиће им се и осигуравајућа друштва, банке и друге институције уз бројне пословне и стручне скупове.

Из обраћања Виктора Орбана и Александра Вучића
Свој дан имаће и сточари. Већ се зна да ће звезда изложбе бити четворогодишњи бик Велиша, као најкрупнији са 1.700 килограма. Удружење „Агропрофит“ представиће једанаест излагача са 80 грла.

Представљају се и ратари и воћари, а уз савремену механизацију, сајам је прилика и за трансфер знања, јер ће кроз низ семинара бити представљена најновија достигнућа.

Дан земље партнера овогодишњег сајма – Мађарске биће 23. маја. Мађарска ће се представити на три локације и то у Хали 1 на националном штанду, потом у појединачним наступима још готово 50 компанија, као и у Аули Новосадског сајма и у Новосадском позоришту, где ће представити своје културно наслеђе.

Осим привреде, Мађарска ће представити и културно-историјске вредности и гастрономију кроз дегустације специјалитета мађарске кухиње и вина.

Ове године на сајму ће премијерно наступити и Мароко.

Отварању сајма присуствовали су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар финансија Синиша Мали, покрајински премијер Игор Мировић и други бројни званичници.

Председник Вучић и мађарски премијер Орбан су пре званичног отварања одржали кратак састанак.

Преузето:РТС

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре