Aпел за помоћ болесној деци из Србије, Друштво, Култура, МБС инфо, Најновије емисије Радио ДИР-а, Позориште, Фото албум наших репортера

Naši Svici sijaju i danju, zar ne?

Humanost je osobina čoveka. Barem bi tako trebalo biti. Čovek je ipak, svojom ljudskom prirodom sklon diskriminaciji. „Jednak traži društvo jednakog“, kaže Legrand u svojoj raspravi o moralnoj izobrazbi. Otuda proces inkluzije u obrazovanju postaje teži. Zbog toga se javljaju mnoge predrasude o inkluzivnom obrazovanju. Kada govorimo o predrasudama inkluzije u nastavi tada razmatramo predrasude tri subjeka: nastavnika, učenika-vršnjaka,roditelja i same dece sa posebnim potrebama. Da bismo otklonili predrasude učenika-vršnjaka potrebno je da nastavnici i pedagoška služba škole rade na razvijanju empatije. Osećaj empatije najviše će doprineti razbijanju predrasuda, taj posao posebno treba da realizuju pedagozi kroz radionice i vežbe na časovima odeljenske zajednice.

S obzirom na to da autizam ne označava oboljenje, trebalo bi usvojiti izraze poput „autistično dete“, „osobe ili deca sa autizmom“, „deca sa problemima iz autističnog spektra“ i upotrebljavati ih pri kreiranju medijskih sadržaja, ali i u svakodnevnom govoru.

Većina stručnjaka smatra da u našem društvu ne postoje adekvatna sistemska rešenja koja pružaju mogućnost osobama sa autizmom i njihovim porodicama da ostvare svoja prava.

Mediji bi zato trebalo da se aktiviraju pri podizanju svesti građana o ovoj temi, kako bi se ostvario pozitivan odnos sredine prema problemima iz autističnog spektra, što bi doprinelo razvoju podrške autističnim osobama i lakšem ispunjavanju njihovih potreba i ostvarivanju prava.

Već smo pisali o velikom čoveku, Mikici Petronijević.

Glumac Mikica Petronijević je svoju dedovinu u selu Venčane kod Aranđelovca obnovio i pretvorio u imanje koje će besplatno pružati sadržaje, prostor i radionice deci i osobama sa autizmom. Mikica je osnovao Udruženje „Svici u mraku“ koje je namenjeno kako osobama sa autizmom tako i njihovim roditeljima koji će moći na ovaj način da borave u prirodi sa svojom decom okruženi brojnim zabavnim sadržajima.

Na ideju da seosko domaćinstvo svojih predaka u selu Venčane kod Aranđelovca nameni jednom humanom cilju, glumac Mikica Petronijević je došao za vreme karantina, razmišljajući o tome kako da svom dvadeset trogodišnjem sinu koji ima autizam oplemeni i obezbedi sadržajni život. Ta zamisao je kasnije prerasla u potrebu da pomogne deci sa autizmom i njihovim roditeljima, pružajući im besplatni boravak na svom imanju koje je počeo da renovira. U saradnji sa kolegama glumcima, Mikica redovno organizuje i izvodi pozorišne predstave širom Srbije, u humanitrne svrhe. Sav prihod, kao i donacije dobrih ljudi Mikica ulaže u adaptaciju i prilagodjavanje objekta potrebama dece sa autizmom.

3. OKTOBAR
EVROPSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM.

PROGRAM:

Trećeg Oktobra neće biti parade, neće biti specijalnih emisija niti udarnih vesti u medijima.
Trećeg oktobra će udruženje osoba sa Autizmom stidljivo obeležiti svoj dan bez da uznemirimo javnost.
Nisu bitna deca i osobe sa Autizmom, sa Daunovim sindromom, sa cerebralnom paralizom, sa retkim bolestima i drugim oblicima invaliditeta.
Nisu bitne samohrane majke, borci, ivalidi rata , manjine i sve druge ranjive kategorije.
Mi nismo vest.
Vest je golo dupe neke starlete, novi silikoni ili ko se potukao sa kim u Zadruzi…
Vest su serijske ubice i silovatelji.
Ipak mi nećemo odustati. Tiho I bez velike pompe obeležićemo naš dan i pokušati da skrenemo pažnju javnosti, državnih institucija, nevladinih organizacija čija su usta puna ljudskih prava…
Pokušaćemo da se izborima za osnovna ljudska prava za našu decu i za život dostojan ljudskog bića.
Ukoliko ste uz nas i želite da nas podrži te, vidimo se u Nedelju 2.10.na našem imanju od 12 h, ili na gradskom trgu u Aranđelovcu 3.10 od 12 h.
Postanite Svitac osvetlite mrak ❤️

Imali smo čast da danas budemo na imanju sa našim Svicima….Odigrana dečija predstava „Čistologija“, u izvodjenju glumačke ekipe iz Beograda, na otvorenoj sceni  imanja.

 

Reporteri i snimatelji:

Miroljub Morarević

Aleksandra Sanja Filipović

Venčane, 02.10.2022.

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре