Друштво, Историја и стваралаштво, Култура, Мудре мисли обичних људи, Наука и образовање, Наука и образовање, Сајам

Повратак написаних на Медјународном београдском сајму књига

Хроничари су забележили да је још 1935. године, београдска општина уступила бесплатно, на педесет година, на левој обали Саве 33 хектара земљишта за изградњу сајма. Средствима зајма од општинске штедионице, прилозима београдских банака, задужбина, предузећа, београдских привредних комора и добротворним прилозима грађана, у току 1937. године изграђени су сви објекти, укупно 26 павиљона, па је први београдски сајам свечано отворен и одржан од 11. до 23. септембра 1937. године.

Сајмови  представљају манифестације где се окупљају  правна и физичка лица. Оне спадају у врсту изложбених манифестација где се презентују најновија достигнућа из одређене области или гране, затим ту се склапају  послови,  и широј јавности се омогућава да директним контактом  са узорком осети вредност презентоване ствари. Сајмови најчешће представљају феште које су праћене шареноликим забавним садржајима, где се понекад долази најмање због презентоване ствари.

У нашој земљи засигурно су најважнији они сајмови који се одржавају у Београду и Новом Саду. Они су једини прави међународни сајмови који притом имају целокупну пратећу инфраструктуру за одржавање једне такве манифестације. Београдски сајам организује бројне тематске изложбе међународног карактера као што су сајам аутомобила, књига, туризма,…Док прва асоцијација за новосадски сајам је сајам пољопривреде који је и једини медјународни тог типа.

Међународни београдски сајам књига 0творен је 23.10.2022.године на Београдском сајму под слоганом „Повратак написаних“.

Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Сајам је званично отворио драмски писац Душан Ковачевић истакавши да је књига лековита, да лечи многе болести и да је од давнина позната као мелем за разум и душу.

Слоган „Повратак написаних“, по речима организатора, односи се на велики повратак ове манифестације љубитеља писане речи.

Ове године обележен је велики јубилеј Београдског сајма – 85 година од оснивања.

Неформално познат као празник књиге, Сајам књига је и ове године угостио најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

Земља почасни гост овогодишње манифестације је Румунија. Под слоганом „Књиге за пријатеље“ штанд Румуније је представило више од тридесет румунских аутора, како класика, тако и савремених издања.

 

Занимљиво је да јавно предузеће „Пошта Србије“ пут учествује на Сајму књига.

Посебну атракцију представља присуство великог француског писца Патрика Бесона и његова нова књига о Новаку Ђоковићу.

Важно обележје Сајма књига је богат пратећи програм. Кроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибине, стручној и широкој публици учесници представљају низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу.

Гости, књижевници из иностранства, су ту да увеличају програм и садржај манифестације, а активни су и на трибинама. Програм је прегледан и не преклапа се.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дечија сала Душко Радовић је уприличена поводом стогодишњице рођења великана и ту је организован занимљиви дечји програми и промоције књига.

Штанд са електронским издањиме књига за предшколце, можда прати неке нове трендове, али изазива страх код родитеља, јер тај начин учења удаљава децу од писане речи, од природе.

Интересантни су штандови који деци школског узраста нуде програм за огледе и експерименте, којима на најбољи начин деци објашњавају концепте биологије, хемије или физике на динамичан, практичан и занимљив начин.

Сајам књига је отворен до 30.10.2022.године.

репортери и сниматељи:

Мирољуб Мораревић

Александра Сања Филиповић

 

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре