Друштво, Корупција-Тајкуни, Локална политика, Политика

Ко су фамозни “Луки” – Вучићеви тајкуни из Пећинаца

Ко су људи који годинама  као паразити нападају „нашу касицу прасицу“.Од тетке по бабиној линији Бубе Морине прехранбене робе наамењене избеглицама из крајине и велетрговине у подруму до ХОЛДИНГ КОМПАНИЈЕ, од ЈУЛ-оваца  до верних СНС-оваца

У последње време, нарочито везано за локалне изборе у Пећинцима, кроз медије се развлачи “Луки”, Вучићеви тајкуни који је задужен за куповину гласова у овој сремској општини.Задњи скандал који је закуван из ЛУКИЈЕВЕ кухињице не примање деце у вртић у Пећинцима.

Преузето са:НоваС

Милорад Пантић-Луки

 

Преузето са:РТВ

Почео као самоуки фотограф,а надамо се да ће једног дана се вратити свом првом и поштеном занату на јавном ЗАТВОРеном месту.

„Власник  више фирми ЛУКИ групације
Странка: Српска напредна странка | Сви актери
Функција у странци: повереник

Рођен 1966. године.

Нема доступних података о његовом образовању.

Када је по доласку Српске напредне странке на власт 2012. године тадашњи заменик председника Владе Србије Александар Вучић истицао да „у склопу борбе државе против криминала и корупције коју спроводи Влада Србије неће бити повлашћених“, Радио-телевизија Војводине осврнула се на пословање „војвођанских привредних моћника који су до сада уживали и јаку политичку заштиту“, помињући у том конктексту и Пантића.

„Према писању медија, још пре шест година је против финансијски најмоћнијег мештанина Пећинаца и власника ‘Луки комерца’ Милорада Пантића, његовог брата Живорада и њихових најближих сарадника у Шапцу, пред тадашњим Општинским судом, покренута истрага због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили шабачко Угоститељско предузеће ‘Сава’. Пантић је 2003. шабачку ‘Саву’ у чијем је саставу било тридесетак објеката купио за око 20 милиона динара. Од 240 запослених, одмах након приватизације отпустио је половину, а у наредних неколико година отуђио и петнаестак локала. Пантић и његови сарадници су, према тадашњем писању медија, капитал из предузећа ‘Сава’ упумпавали у Пантићев ‘Луки комерц’ уз помоћ фиктивних дуговања. Шабачки Основни суд није одговорио на питање РТВ да ли је након истраге покренут кривични поступак против Пантића и његових сарадника, нити како је он окончан. Шабачка ‘Сава’ није једино предузеће које је практично пропало, након што га је купио Милорад Пантић. Пећинчани нерадо говоре о овој теми.“ (РТВ, 31. 8. 2012. године)

Преузето са:РТВ

Милорадов рођени брат Живорад Пантић формирао је групу грађана „Луки“, која је имала представнике у локалној скупштини.

„Живорад Пантић, Милорадов рођени брат и својевремено директор шабачке ‘Саве’ на челу је групе грађана ‘Луки’ која је до претходних избора (2012) била у владајућој коалицији са демократама, а сада је у коалицији са владајућим странкама: СНС, СПС, УРС и ЈС. До ових избора, ГГ ‘Луки’ имала је двојицу одборника, а сада их има шесторо. Демократе тврде да нису знале за Пантићеве привредне афере, а током претходних избора поднеле су пријаву против лидера ГГ ‘Луки’ због наводне крађе гласова, али је локално тужилаштво пријаву одбацило као неосновану.“ (РТВ, 31. 8. 2012. године)

Демократска странка је након избора 2012. започела конституисање нових органа власти у Пећинцима, али је на следећој седници Група грађана „Луки“ раскинула коалицију и „приклонила се процесу ‘прекомпоновања’ власти са свим осталим странкама које су прешле изборни цензус у Пећинцима“.

На сајту Српске напредне странке Милорад Пантић се још 2015. помиње као повереник СНС за општину Пећинци.

По одлуци Владе Србије од 18. новембра 2013, због тромесечне блокаде рада скупштине, уведене су привремене мере у СО Пећинци, а Пантић је постао члан Привременог органа.

„Влада је именовала Привремени орган у чији су састав ушли Миленко Великић, досадашњи помоћник председника општине, Борислав Петковић, заменик председника Скупштине општине, Милорад Пантић из Групе грађана ‘Луки’ и Јован Ћирић из ПУПС-а. За председника Привременог органа именован је досадашњи председник општине Сава Чојчић по чијем мишљењу састав овог органа одражава континуитет са досадашњом влашћу.“ (Сремскеновине.цо.рс, 21. 11. 2013. године)

Према писању Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (ВОИЦЕ), Пантићев син Дарко је 30. јануара 2014. преузео од оца пословање мини маркета “Луки”, након што је Милорад именован за члана општинског Привременог органа.

„У октобру наредне године, тадашња Агенција за борбу против корупције, по службеној дужности, покреће поступак против Милорада Пантића јер није обавестио Агенцију да је приликом ступања на функцију обављао делатност предузетника. Пантић је морао у року од 15 дана од када је ступио на функцију члана Привременог органа општине Пећинци да обавести Агенцију за борбу против корупције, што он није учинио, већ је у образложењу навео да је приликом ступања на функцију цео посао препустио сину, односно Дарку Пантићу. Такође, Милорад Пантић је тада Агенцији навео да му је 23. априла 2014. године престала функција члана Привременог органа јер је тада формирана Скупштина општине Пећинци. У свом образложењу, Милорад Пантић је рекао да сматра да није прекршио одредбе Закона о Агенцији, што је Агенција одбила као неосновано те му је изрекла меру јавног објављивања повреде о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције. Две године након тих догађаја, односно 2016. године, Милорад Пантић постаје повереник Српске напредне странке и на тој функцији је и данас. Његов брат Живорад од 2016. па у наредне четири године био је одборник СНС-а у Скупштини општине Пећинци.“ (Аутономија, 27. 3. 2022. године)

За фирму “Луки комерц“ наводи се да је основана 1989. године као трговина, али да је у међувремену „знатно развила своју делатност“.

„Осим супермаркета, предузеће по многим местима у Срему држи салоне беле технике, стоваришта грађевинског материјала и бензинске пумпе. ‘Луки комерц’ поседује и фарму кока носиља и свиња, бави се производњом робе широке потрошње, кора, паковања, трикотаже, а има и сопствену ауто-школу, рент-а-цар, спортско-рекреативни центар и штампарију. ‘Луки Комерц’ је 2016. године добио око 72 милиона динара на тендерима. Како је ВОИЦЕ истраживао период од 2016. до 2020. године, у 2016. години примећено је добијање набавки кошења траве и сечења шибља поред општинских путева, горива за службена возила дома здравља, што ће се наставити и у наредним годинама. Посебно се истичу набавке које се односе на грађевинске радове, одржавање путева, ревитализације деградираног простора на катастарској парцели и набавку котлова, која се једино помиње у овој години. У овој години, највише тендера ова фирма добила је од Општине Пећинци, а потом и од Предшколске установе ‘Влада Обрадовић-Камени’. Такође, велики број набавки ова фирма добила је од ЈП Грађевинско земљиште пројектовање и путеви Општине Пећинци. Наредне године, Луки Комерц обележио је у областима гориво, услуга одржавања путева у зимском периоду, кошење траве, ужина, канцеларијски материјал.“ (Воице, 5. 11. 2020. године)

Како се истиче, фирма је највише тендера добијала на расписивању набавки од Општине Пећинци, Јавног комуналног предузећа и предшколских установа, а потом од Дома здравља “Драган Фундук”.

„Када је у питању гориво ту се посебно истиче Јавно комунално предузеће као и набавка предвиђена за потребе коришћења Полицијске станице у Пећинцима и гориво за службена возила Дома здравља. На већини ових тендера, Луки Комерц је био једини понуђач. Укупан износ који је Луки Комерц добио на набавкама те године је око 51 милион динара.“ (Воице, 5. 11. 2020. године)

„Воице“ је у свом истраживању навео да је “Луки Комерц” у 2021. години добио око 271 милион динара.

„Поређења ради, у периоду од 2016. до 2020. године ова фирма добила је укупно 340 милиона динара на тендерима, о чему је Воице раније писао. Подсећамо, власник Луки Комерца је Живорад Пантић, а у осталим заступницима у АПР-у ове фирме наводи се његов брат Милорад. Милорад Пантић је повереник Општинског одбора Српске напредне странке у Пећинцима, док је његов брат Живорад, обављао функцију одборника у периоду од 2016. до 2020. године. На изборима те године Живорад Пантић је био шести на листи кандидата СНС-а, када је та странка освојила 26 одборничких мандата од 30, колико чини сазив Скупштине општине Пећинци. Крајем 2020. године Агенција за спречавање корупције је покренула поступак против Живорада Пантића јер је у периоду од 2016. до 2020. године његова компанија ‘Луки Комерц’ након јавних набавки добила послове вредне 341 милион динара, потврђено је ВОИЦЕ-у. Иако је поступак и даље у току, компанија Луки Комерц је у 2021. години добила нове послове након јавних набавки које су расписала државна предузећа, установе и општина Пећинци , сазнаје Воице.“ (Аутономија, 27. 3. 2022. године)

Почетком септембра 2022. група родитеља из Пећинаца оптужила је Пантића да је одговоран за то што њихова деца нису могла да добију место у вртићу.

„Група родитеља организовала је протест у Пећинцима почетком септембра када су обелоданили да је неколико деце изгубило место у вртићу због тога што су њихови родитељи подржали протесте пољопривредника, али и због тога што наступају опозиционо. Иако су деца редовно ишла у вртић, одједном за њих није било места, па су стављени на листу чекања. Како су тврдили, њихова деца нису на списку јер је тако одлучила странка, конкретно локални шериф из СНС Милорад Пантић Луки. ‘Моје дете воли да иде у вртић, а сада не може. А зашто не може? Па зато што је један моћник, СНС повереник, Милорад Пантић Луки донео директорки списак деце и навео да деца не могу да иду у вртић. Без Пантића се у Пећинцима не може ни попити чаша воде, он одлучује о животу и смрти. Све мајке зависе од њега, држи општину, продавнице, његове су све фирме. То је један газда који мисли да смо сви њихови кметови. Њему се свидела моја њива, он се укњижио на њу. Он је помоћу лажних сведока само један дан дошао и рекао да изађемо с поседа. То се десило 2017, када сам била трудна. Наједном му се допало, па је то узео’, објаснила је Јелена Михајловић, мајка чије дете неће ићи у вртић због одлуке политичара.“ (Нова.рс, 12. 9. 2022. године)“

Преузето са:портала Истиномер

„Пећинци: Луки Комерц и у 2021. години шампион јавних набавки

Фирма“Луки Комерц” из Пећинаца на јавним набавкама у 2021. години добила је око 271 милион динара, показује истраживање ВОИЦЕ-а.

Поређења ради, у периоду од 2016. до 2020. године ова фирма добила је укупно 340 милиона динара на тендерима, о чему је ВОИЦЕ раније писао. Подсећамо, власник Луки Комерца је Живорад Пантић, а у осталим заступницима у АПР-у ове фирме наводи се његов брат Милорад.

Милорад Пантић је повереник Општинског одбора Српске напредне странке (СНС) у Пећинцима, док је његов брат Живорад, обављао функцију одборника у периоду од 2016. до 2020. године. На изборима те године Живорад Пантић је био шести на листи кандидата СНС-а, када је та странка освојила26 одборничких мандата од 30, колико чини сазив Скупштине општине Пећинци.

Крајем 2020. године Агенција за спречавање корупције је покренула поступак против Живорада Пантића јер је у периоду од 2016 до 2020. године његова компанија “Луки Комерц” након јавних набавки добила послове вредне 341 милион динара, потврђено је ВОИЦЕ-у.

Иако је поступак и даље у току, компанија Луки Комерц је у 2021. години добила нове послове након јавних набавки које су расписала државна предузећа, установе и општина Пећинци , сазнаје ВОИЦЕ.

И раније је Агенција опомињала Пантиће
Син Милорада Пантића, Дарко, 30. јануара 2014. године преузео је пословање мини маркета “Луки” од оца након што је Милорад Пантић именован за члана општинског Привременог органа. У то време, Пантић је у Пећинцима имао групу грађана “Луки”.

У октобру наредне године, тадашња Агенција за борбу против корупције, по службеној дужности, покреће поступак против Милорада Пантића јер није обавестио Агенцију да је приликом ступања на функцију обављао делатност предузетника.

Пантић је морао у року од 15 дана од када је ступио на функцију члана Привременог органа општине Пећинци да обавести Агенцију за борбу против корупције, што он није учинио, већ је у образложењу навео да је приликом ступања на функцију цео посао препустио сину, односно Дарку Пантићу.

Такође, Милорад Пантић је тада Агенцији навео да му је 23. априла 2014. године престала функција члана Привременог органа јер је тада формирана Скупштина општине Пећинци.

У свом образложењу, Милорад Пантић је рекао да сматра да није прекршио одредбе Закона о Агенцији, што је Агенција одбила као неосновано те му је изрекла меру јавног објављивања повреде о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Две године након тих догађаја, односно 2016. године, Милорад Пантић постаје повереник Српске напредне странке и на тој функцији је и данас. Његов брат Живорад од 2016. па у наредне четири године био је одборник СНС-а у Скупштини општине Пећинци. На изборима 2020. године, Живорад Пантић се поново нашао на листи Српске напредне странке за одборника у локалном парламенту.

Однос зависности према поверенику владајуће странке
Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже за ВОИЦЕ да Закон о спречавању корупције предвиђа обавезе само за јавне функционере и предузећа чији су власници у вези са јавним набавкама, али ни на који начин не дотиче особе чија моћ, односно могућност утицаја на одлуке органа локалне самоуправе потиче из другог извора – на пример из чињенице да су повереници владајуће странке за одређено подручје.

Према његовим речима, одредбе Закона о јавним набавкама које се односе на могући сукоб интереса предвиђају само правила у случају непосредне повезаности функционера и службеника који одлучују о јавним набавкама са фирмама које добијају послове од општине, јавних предузећа и установа.

“Стога, у вези са бројним уговорима које поменуте фирме имају са општином Пећинци и другим јавним институцијама, те одредбе нису представљале препреку за закључивање. Међутим, врло је вероватно да код макар неких особа које у тим јавним институцијама планирају и спроводе јавне набавке постоји однос зависности према поверенику владајуће странке, из које и сами долазе”, каже Ненадић.

Програмски директор Транспарентности Србија каже да је информација о спровођењу јавних набавки у којима учествује фирма повереника СНС-а добар сигнал за Канцеларију за јавне набавке да испитају да ли је у овим набавкама било нечег другог што је спорно.

“На пример, да ли су услови за учешће и критеријуми били скројени тако да погодују управо Пантићевим фирмама, да ли је уговорена цена била упоредива са оном која се остварује на тржишту и у другим локалним самоуправама, и слично. Тек то би показало да ли је реч о набавкама које су намештене за њих и да ли је општина претрпела штету на основу тих послова. Уколико су уговори били неповољни, односно, ако су набавке биле непотребне, страначка позиција власника фирме би могла да буде разлог да се у евентуалној истрази испита да ли је тај фактор утицао на поступање представника наручилаца”, објашњава Ненадић.

Посао цвета – Луки Комерц и јавне набавке у 2021. години
Луки Комерц је, у 2021. години на јавним набавкама добио 271.663.132,96 динара. У односу на претходно истраживање, неке ствари се нису промениле – највише новца ова компанија добила је од Општинске управе Пећинци (45.766.324,89), више од половине овог новца добијено је за опремање објекта ПУ “Влада Обрадовић Камени” у насељу Шимановци. На другом месту налази се Јавно комунално предузеће “Сава”, где се посебно издваја набавка за гориво.

На трећем месту се налази Казнено-поправни завод у Београду. Набавке су се тицале воћа, поврћа, прехрамбених производа, робе широке потрошње. О пословању Луки Комерца са централним затвором писала је и Нова економија у марту 2020. године. У тексту наведено је да је компанија Луки комерц крајем 2019. године добила посао од Централног затвора вредан скоро 38,7 милиона динара,

Такође, “Путеви” Општине Пећинци, су поново одабрали Луки Комерц за зимско одржавање општинских путева, као јединог понуђача.

У току 2018. године, а о томе је писао портал 021.рс Установа за предшколско васпитање и образовање „Полетарац“ из Руме склопила је осам уговора са продавцем „Луки комерц“ из Пећинаца, од којих су сви потписани истог датума. Увидом у евиденцију намирница, за коју се ревизор није могао уверити да је поуздана и тачна, утврђено је да испоручене количине одступају од уговорених, а знатан део намирница није испоручен ни 50 одсто од уговорених количина.

Ова фирма већ годинама уназад добија милионске послове на територији Општине Рума, али и у другим сремским општинама. 2021. године Предшколска установа “Полетарац” склопила је са Луки Комерцом осам јавних набавки, у укупној вредности од 14.199.940 динара, при чему се налази на шестом месту за поменуту годину.

Поред ове предшколске установе, Луки је на конкурсима добијао набавке, између осталог, и од Предшколских установа “Влада Обрадовић Камени”, “Јелица Станивуковић Шиља”, Пчелица, Радост Нови Бановци.

Такође, 2021. године ова фирма добијала је послове на јавним набавкама које су расписале здравствене установе – Геронтолошки центар Рума, Младеновац, Обреновац, Шабац, Клиничко – болнички центар Земун, Универзитетска дечја клиника, Општа болница Панчево, Сремска Митровица, Лозница.

Још увек нису упаљена локална антикорупцијска светла
Извршни директор БИРОДИ -а Зоран Гавриловић каже за ВОИЦЕ да је чињеница да Луки Комерц и даље добија милионске послове од локалне самоуправе, јавних предузећа и државних установа јасан показатељ да је Агенција за борбу против корупције препозната као слабашан орган, односно да Агенција води невидљиву и стидљиву борбу против корупције са скромним овлашћењима.

“Ваља додати да је Агенција немоћна пред системом политичког капитализма где стицање капитала зависи од политичког положаја у држави суспендоване владавине права. Овај случај само додатно потврђује тезу да се корупција сели на локални ниво где још увек нису упаљена антикорупцијска светла, а она ће бити упаљена када се оснују локална антикорупцијска тела састављена од људи са интегритетом, како стоји у моделу који је БИРОДИ иницирао и у Нишу показао да је то не само потребно већ и могуће”, казао је Гавриловић.“

Преузето:Светлана Параментић, Миодраг Блечић (ВОИЦЕ)

Реч Аутора:

Ово је једна од тајкунских фирми које хараају лепим Сремом,а и шире…Радници у тим фирмама трпе разне тоортуре и често можете видети велику промену радника у продавницама.Шефови сектора(као неки менаџери)терају трговкиње да купују воће чији је рок прошао,јер Боже мој (не)сме ништа остати у рафовима…Самовоља и бахатост нису једине одлике ових људи(ако се тако у народу могу назвати),они су и високо позицирани ПРЕЛЕТАЧИ.Кратка политичка биографија браће Пантића:почетак оснивања ЈУЛ-а1994 када постају повереници за Срем,од октобарски промена они су променили политичку ИДЕЈУ у УРС и ДС тако да постају активисти,али нађалост само за Пећинце,а губитком демократске влати ЛУКИјевци не губе ништа,јер  ХОП па 2012 у СНС…Оснивају ГГ ЛУКИ која се убрзо утапа у СНС,а њихове функције осстају не ппромењеене и сада се зову ПОВЕРЕНИЦИ СНС-оваца за Пећинце.

Смутио:Јован Керешић

Одговорно лице

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре