Uncategorized

Što je duži rok trajanja hrane koju konzumirate, to je kraći rok trajanja Vašeg života

Šta najviše cenimo u nekom jelu? Naravno – ukus, i to proizvođači prehrambenih proizvoda vrlo dobro znaju. Međutim, kako bi postigli što bolju aromu, ne prezaju od toga da u hranu dodaju komponente poput emulgatora E621 i E622, sposobnih da izazovu ozbiljna oboljenja.

Prija oku, šteti zdravlju. Razni voćni sokovi, napici u prahu, zatim, brojne grickalice, žvakaće gume, bombone, industrijski kolači, sladoledi, dečija hrana i drugi proizvodi dobro su „obogaćeni” emulgatorima.

Pravilnik o kvalitetu hrane iz 1974. je ukunut kada smo počeli da se usaglašavamo sa EU. Novi pravilnici o hrani su omogućili da iz EU stiže hrana koja ne ispunjava uslove kvaliteta, a neke suptance koje mi uvozimo su zabranjene u nekim zemljama čak i za hranu za kućne ljubimce.

Naravno, naši veliki uvoznici ćute o ovome, zato jer ostvaruju veliki profit i ne interesuje ih zdravlje nacije. Govori o tome kako svi naši uvoznici hrane uvoze treću kategoriju pilećeg mlevenog mesa koje tamo košta oko 30 centi po kg i koja se koristi za sve mesne prerađevine.

                                                                                                   STA SU EMULGATORI?

Emulgatori su materije koje se namirnicima dodaju kako bi smanjili površinski napon i omogućavali stvaranje slobodnih emulzija. Oni povezuju vodene i masne sastojke u emulziji i sprečavaju njihovo razdvajanje i taloženje. Takođe, poboljšavaju teksturu i ukus hrane. Koriste se u proizvodnji hleba, peciva, kolača, testenina, grickalica, supa, sosova, deserta, margarina, majoneza i sladoleda.

Međutim, krajnji konzumenti, potrošači, često su u dilemi koji emulgatori u hrani su štetni. Domaće tržište je po tom pitanju je sve propise uskladilo sa standardima EU i redovno prati liste zabranjenih i dozvoljenih emulgatora. Preporuke za listu daje Svetska zdravstvena organizacija. Dovoljno da se ta preporuka dovede u pitanje. Mislite o tome!

Šta se krije iza famoznih šifara, koji počinju slovom E?

                                                                              ZALEPITE SPISAK NA FRIŽIDER I KONTROLIŠITE ŠTA KONZUMURATE!!!

Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:

• E102 – opasan

• E103 – zabranjen

• E104 – sumnjiv

• E105 – zabranjen

• E110 – opasan (veštačka boja)

• E111 – zabranjen

• E120 – opasan

• E121 – zabranjen

• E122 – sumnjiv

• E123 – veoma opasan

• E124 – opasan (veštačka boja)

• E125 – zabranjen

• E126 – zabranjen

• E127 – opasan

• E130 – zabranjen

• E131 – izazivač raka

• E141 – sumnjiv

• E142 – izazivač raka

• E171 – sumnjiv

• E173 – sumnjiv

• E180 – sumnjiv

• E210 – izazivač raka

• E211 – izazivač raka

• E212 – izazivač raka

• E213 – izazivač raka

• E215 – izazivač raka

• E216 – izazivač raka

• E217 – izazivač raka

• E221 – poremećaj creva

• E222 – poremećaj creva

• E223 – poremećaj creva

• E224 – poremećaj creva

• E226 – poremećaj creva

• E230 – štetan za kožu

• E231 – štetan za kožu

• E232 – štetan za kožu

• E241 – sumnjiv

• E250 – izaziva poremećaj krvnog pritiska

• E251 – izaziva poremećaj krvnog pritiska

 

• E330 – limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)

• E311 – izaziva osip

• E312 – izaziva osip

• E320 – holesterol

• E321 – holesterol

• E322 – napada želudac, lecitin

• E338 – poremećaj želuca

• E339 – poremećaj želuca

• E340 – poremećaj želuca

• E341 – poremećaj želuca

• E407 – poremećaj creva

• E450 – poremećaj želuca i creva

• E461 – poremećaj želuca

• E462 – poremećaj želuca

• E463 – poremećaj želuca

       Odvojite vreme i čitajte deklaracije, samo ćete tako moći da budete sigurni da u svoje telo unosite supstance koje vam neće naškoditi.

Autori:

Sanja Filipović

Miroljub Morarević

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре