Šta najviše cenimo u nekom jelu? Naravno – ukus, i to proizvođači prehrambenih proizvoda vrlo dobro znaju. Međutim, kako bi postigli što bolju aromu, ne prezaju od toga da u hranu dodaju komponente poput emulgatora E621 i E622, sposobnih da izazovu ozbiljna oboljenja.
Prija oku, šteti zdravlju. Razni voćni sokovi, napici u prahu, zatim, brojne grickalice, žvakaće gume, bombone, industrijski kolači, sladoledi, dečija hrana i drugi proizvodi dobro su „obogaćeni” emulgatorima.
Pravilnik o kvalitetu hrane iz 1974. je ukunut kada smo počeli da se usaglašavamo sa EU. Novi pravilnici o hrani su omogućili da iz EU stiže hrana koja ne ispunjava uslove kvaliteta, a neke suptance koje mi uvozimo su zabranjene u nekim zemljama čak i za hranu za kućne ljubimce.
Naravno, naši veliki uvoznici ćute o ovome, zato jer ostvaruju veliki profit i ne interesuje ih zdravlje nacije. Govori o tome kako svi naši uvoznici hrane uvoze treću kategoriju pilećeg mlevenog mesa koje tamo košta oko 30 centi po kg i koja se koristi za sve mesne prerađevine.
STA SU EMULGATORI?
Emulgatori su materije koje se namirnicima dodaju kako bi smanjili površinski napon i omogućavali stvaranje slobodnih emulzija. Oni povezuju vodene i masne sastojke u emulziji i sprečavaju njihovo razdvajanje i taloženje. Takođe, poboljšavaju teksturu i ukus hrane. Koriste se u proizvodnji hleba, peciva, kolača, testenina, grickalica, supa, sosova, deserta, margarina, majoneza i sladoleda.
Međutim, krajnji konzumenti, potrošači, često su u dilemi koji emulgatori u hrani su štetni. Domaće tržište je po tom pitanju je sve propise uskladilo sa standardima EU i redovno prati liste zabranjenih i dozvoljenih emulgatora. Preporuke za listu daje Svetska zdravstvena organizacija. Dovoljno da se ta preporuka dovede u pitanje. Mislite o tome!
Šta se krije iza famoznih šifara, koji počinju slovom E?
ZALEPITE SPISAK NA FRIŽIDER I KONTROLIŠITE ŠTA KONZUMURATE!!!
Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:
• E102 – opasan
• E103 – zabranjen
• E104 – sumnjiv
• E105 – zabranjen
• E110 – opasan (veštačka boja)
• E111 – zabranjen
• E120 – opasan
• E121 – zabranjen
• E122 – sumnjiv
• E123 – veoma opasan
• E124 – opasan (veštačka boja)
• E125 – zabranjen
• E126 – zabranjen
• E127 – opasan
• E130 – zabranjen
• E131 – izazivač raka
• E141 – sumnjiv
• E142 – izazivač raka
• E171 – sumnjiv
• E173 – sumnjiv
• E180 – sumnjiv
• E210 – izazivač raka
• E211 – izazivač raka
• E212 – izazivač raka
• E213 – izazivač raka
• E215 – izazivač raka
• E216 – izazivač raka
• E217 – izazivač raka
• E221 – poremećaj creva
• E222 – poremećaj creva
• E223 – poremećaj creva
• E224 – poremećaj creva
• E226 – poremećaj creva
• E230 – štetan za kožu
• E231 – štetan za kožu
• E232 – štetan za kožu
• E241 – sumnjiv
• E250 – izaziva poremećaj krvnog pritiska
• E251 – izaziva poremećaj krvnog pritiska
• E330 – limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)
• E311 – izaziva osip
• E312 – izaziva osip
• E320 – holesterol
• E321 – holesterol
• E322 – napada želudac, lecitin
• E338 – poremećaj želuca
• E339 – poremećaj želuca
• E340 – poremećaj želuca
• E341 – poremećaj želuca
• E407 – poremećaj creva
• E450 – poremećaj želuca i creva
• E461 – poremećaj želuca
• E462 – poremećaj želuca
• E463 – poremećaj želuca
Odvojite vreme i čitajte deklaracije, samo ćete tako moći da budete sigurni da u svoje telo unosite supstance koje vam neće naškoditi.
Autori:
Sanja Filipović
Miroljub Morarević