Најновије емисије Радио ДИР-а, Наука и образовање

ХААРП или теорија завере

Шта је ХААРП оригинални назив енглески:High Frequency Active Auroral Reseach Program (Високофреквентни програм за активно истраживање ауроре) сет је антена које емитују високо фреквентно (ХФ) радио зрачење. Ове антене које се налазе крај Гакона на Аљасци служе за истраживање Јоносфере. Јоносфера има једну сјајну особину да због великог броја наелектрисаних честица (јона и електрона) одбија ХФ радио зраке натраг ка Земљи. Ово је јако знацајно јер је управо то принцип рада ХФ радија који користе нпр. радио аматери. За успешну комуникацију између Европе и Северне Америке потребно је да Јоносфера одбије ХФ радио талас ка Земљи па Земља натраг ка Јоносфери најмање 5 пута. Међутим током геомагнетних бура и Сунчевих бакљи (периода интензивног бомбардовања Земље зрацима са Сунца) Јоносфера трпи извесне промене које могу бити такве да радио комуникација буде потпуно онемогућена. Управо је истраживање и контрола Јоносфере у центру истраживања ХААРП пројекта, а са циљем постизања квалитетније комуникације радио таласима. Може ли ХААРП систем имати примену у војној индустрији? Свакако да може, побољшањем сопствених комуникационих система, као и методама којима онемогућавате комуникацију између трећих страна стичете огромну предност на терену. ХААРП је делом финансиран од Америчких ваздухопловних снага, Америчке морнарице и Одбрамбене агенције за напредне истраживачке пројекте, а такви пројекти (ово је мишљење из прве руке) увек имају једним делом тајни карактер везан за војна истраживања (пре свега у случају ХААРП-а ради се о комуникацији између подморница на великим дубинама).

На завничном сајту  https://haarp.gi.alaska.edu/ стоји следеће:

О ХААРП-у
Програм високофреквентних активних ауроралних истраживања, или ХААРП, је научни подухват који има за циљ проучавање својстава и понашања јоносфере. „Јоносфера се протеже отприлике 50 до 400 миља изнад Земљине површине, тачно на ивици свемира. Заједно са неутралном горњом атмосфером, јоносфера чини границу између доње Земљине атмосфере — где живимо и дишемо — и свемирског вакуума.“ ( НАСА )

Операција истраживачког објекта је пребачена са Ваздухопловства Сједињених Држава на Универзитет Аљаске Фербанкс 11. августа 2015., омогућавајући ХААРП-у да настави са истраживањем јоносферске феноменологије путем споразума о заједничком истраживању и развоју коришћења земљишта.

ХААРП је најспособнији светски предајник велике снаге и високе фреквенције за проучавање јоносфере. ХААРП програм је посвећен развоју јоносферске истраживачке установе светске класе која се састоји од:

Инструмент за истраживање јоносфере, предајник велике снаге који ради у високофреквентном опсегу. ИРИ се може користити за привремено побуђивање ограниченог подручја јоносфере за научне студије.

Софистицирани скуп научних или дијагностичких инструмената који се могу користити за посматрање физичких процеса који се дешавају у побуђеном региону.

Посматрање процеса који произилазе из употребе ИРИ на контролисан начин омогућиће научницима да боље разумеју процесе који се континуирано дешавају под природном стимулацијом сунца.

Научни инструменти инсталирани у ХААРП опсерваторији се такође могу користити за низ континуираних истраживачких напора који не укључују употребу ИРИ-а, али су стриктно пасивни. То укључује карактеризацију јоносфере помоћу сателитских фарова, телескопско посматрање фине структуре у аурори и документовање дугорочних варијација у озонском омотачу.

Цоллаборативе Оппортунитиес
ХААРП локација је идеална локација за примену синергијских инструмената за проучавање радија и физике свемира. Истраживачи заинтересовани за примену дијагностичких апарата укључујући радио пријемнике и радаре, лидаре, оптичке имиџере и спектрометре и интерферометре се подстичу да контактирају ХААРП лабораторију за јоносферу и радионауку на УАФ-ГИ-ХААРП@аласка.еду или 907-474-1100.

Неки  признати научници који су прозвани као теоричари завере укаазују да ХААРП може да проурокује земљотресе и цунамије,незамисливи хаос на земљи и рушевине.

Такође теоретичари завере иду у друго издање DOOM tech-а,а своје теорије заснивају гледајући постројење ХААРП-а на Аљасци,у Америци они су повезивали ХААРП са пројектом вештачког изазивања земљотреса и цунамија широм света.Несреће за који окривљују ХААРП укључујући земљотрес у хаитију 12 јанура 2010 године,који је имао магнитуду 7 и тада страдало је више од 3 милиона људи.Земљотрес и цунами у Јапану из марта 2011 такође су повезани са ХАРП-ом,земљотрес који је био јачине 9 степени Рихтерове скале,а од њега је страдало 18000 људи,земљотреси и цунами у Чилеу фебруара 2010 ,сматрају такође да су изазваниХАРП-ом,према неким извештајима јачина мангнитуде износила је 8,8 по Рихтеру изазвао је преко 500 страдалих.масовно клизиште на Филипинама 2006 такође повезују са ХААРП-ом страдало је више од 1000 људи.Ове теорије завере нису ограничене на неке делове и терене ,чак су и неки светски лидери отворено пропагирали су овакве тврдње.2010 год.тадашњи председник Ирана Махмуд Ахмаминеџад рекао је да су тадашње поплаве у Пакистану  изазване високофрекветним електромагнетним таласима,повезујући то са ХААРП-ом.Он је тада оптужио умешаност ЕУ да одводе кишне облаке пре него што они стигну до Ирана,узроковајући нестшицу воде у Азији,исте године председник Венецуеле Хуго Чавез јавно је рекао да је тектонски поремећај оружје који тестирају Американци изазвало је смртоносни земљотрес на Хаитију.Чавез је тврдио да је то тада било само проба-тест пре него што Америка употреби оружје против Ирана.

Упркост тако гласним упозорењима теоретичара завере Америка наставља са развојем ХАРП система и влада ове земље помно чува детаље овог система,који је сигурно повезан са открићима великог србског научника Николе Тесле.

да би сами створилисликуо ХАРП-у погледајте неке сличне прилоге:

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре