Друштво, Политика, Рат у Украјини

Напад „проукрајинске групе“: белешке са ивице наративне матрице

Последњи извештај New York Times о бомбардовању гасовода Северни ток је нешто друго. Према анонимним изворима из америчке владе НИТ, гасоводе је дигла у ваздух „проукрајинска група“ која није имала никакве везе са било којом војном или обавештајном агенцијом, али је некако имала све информације, вештине, ронилачку опрему и војне експлозиве неопходне за ношење од таквог напада.

Заправо је увредљиво колико је то глупо. Чита се као да мало дете лаже о томе ко је разбио лампу у дневној соби; „Ухх, неки лош момак је ушао и разбио га, а онда је отишао. Носио је црни огртач и имао је увијене бркове.” Бар нас поштујте довољно да измислите бољу лаж од „Да, испоставило се да су то били само неки случајни људи са чамцем, човече! Знам да је лудо!”

Они су буквално написали цео чланак, а да се никада нису осврнули на то колико је бизарно само стално спомињати наводне починиоце као само „групу“. Као да је то ствар. „Да, знаш, једна од оних група о којима смо сви слушали у вестима. Знате групе, оне плове широм света уништавајући међународну подводну енергетску инфраструктуру.“

Замислите да морате да испричате ову причу у стилу Скуби Дуа о јахти несташлука који воле Украјину и који су се шалили са европским снабдевањем енергијом као да је то права ствар. Као, „Ма дај, ко од нас није узео чамац пун војног експлозива да би разнио међународне цевоводе из забаве са својим пријатељима?“

Све више сам бесан због начина на који се рат са Кином агресивно гура у Аустралији . Нема ничег вишег зла од започињања потпуно беспотребног рата за моћ и профит. Људи који гурају ову монструозну изопаченост треба да се плаше да изађу у јавност.

Рат је најгора ствар на свету, а рат између Кине и савеза САД би био најгори од свих ратова.Људи који покушавају да нанесу овај несхватљив ужас човечанству (све у име обезбеђивања униполарне хегемоније САД, имајте на уму) непријатељи су наше врсте.

Људи који ударају у бубњеве светског рата треба да буду третирани са истом одбојношћу и одбацивањем као и силоватеље деце и серијске убице. Требало би да се плаше да покажу своја лица напољу, а у једном иоле здравом друштву, то би и били. У иоле разумном друштву, људи који су чак и покушали да гурну овако вруће ђубре људима у грло би били протерани из сваког града у који су покушали да уђу. Умирали би јадни, хладни и сами у пећини негде, грицкајући слепе мишеве и гљиве.

Обратите пажњу на то како постоји двостраначка подршка за ескалације против Русије са повременим гласом здравог разума који је дозвољен на страни републиканаца, и постоји двостраначка подршка за ескалације против Кине са повременим гласом здравог разума који је дозвољен на страни демократа:

Демократе бијесно промовишу ескалације против Русије при чему републиканци играју пасивнију улогу прихватања, а републиканци бијесно промовишу ескалације против Кине, при чему демократе играју пасивнију улогу прихватања. Сваки од њих преноси различите делове дневног реда.

На овај начин империја спречава партизане да се свађају о томе да ли би требало да дође до ескалације хладног рата, и тера их да се расправљају о томе како и где треба да се десе. Дебата није „Да ли треба да се милитаризујемо против моћне земље?“ то је „Да ли да се милитаризујемо против Русије или против Кине?“

Америчка изузетност значи да се правила примењују на све осим на Америку.

САД су као један од оних досадних паса који увек лају на комшије и пролазнике на улици јер мисле да улазе у њихов посед.

Када многи Руси умиру, добијам симплове империје који говоре „Хаха, кладим се да си тужна ти зла кучко“, када много Украјинаца умире, добијам симпове империје који говоре „Ох, кладим се да си срећна ти зла кучко“, али стварно Само сам љут знајући да је америчка империја све ово могла да спречи уз мало дипломатије и неколико јефтиних уступака.

Немојте то звати „прокси ратом“. Називајући то проки ратом, ви поричете суверенитет Украјине као сувереног војног добра САД и њену агенцију да ради шта год САД желе.

Википедија је један од најбриљантнијих алата империјалног управљања нарацијом икада осмишљених. Начини на који је сложен у корист империје скривени су иза илузорног алибија да је извор информација вођен људима, тако да његови читаоци немају појма да конзумирају пропаганду.

Бен Нортон је пре неколико година имао сјајан запис са Граизоне-ом о начину на који Википедијина лажна прича о себи као о бесплатној енциклопедији коју одржава заједница волонтера кроз отворену сарадњу маскира систем контроле одозго надоле наклоњен империји . Као и сва најбоља оруђа империјалне контроле, Википедија се маскира као популистички инструмент народа док је поседују и руководе појединци са дубоким везама са статус куо моћи . Али колико је људи који посећују Википедију упознато са чланцима попут горе наведених и чињеницама које су у њима изложене? Скоро нико од њих. То је једна од најпосећенијих веб локација на свету , а људи то не знају.

Понекад све што можете да урадите је да станете и буљите у чуду опуштене вилице колико је империја генијална у манипулисању начинима на који људи размишљају о свом свету. То је покварено, увредљиво и дубоко деструктивно, али богами је бриљантно.

Замислите само шта би човечанство могло да постигне када би наша врста уложила сву своју иновативност и домишљатост у проналажење начина да учини свет бољим местом за све уместо да проналази најбоље начине да контролише мисли људи, убире огроман профит и води ратове.

Преузето са портала: caity johnstone.medium

#news #facts #new #balkan #srbija #radio #serbia #newstatus #radiodir#johnbosnitch #national #press #pressmeet #pressconference #eu #europa #novine #jovankeresic #radiodir #newyorktimes

 

 

 

Јован Керешић

О аутору - Јован Керешић

Јован Керешић је један од покретача Удружења цивилног друштва које је основало овај медиј. Одговорно је лице радио ДИР-а. Од 2016 активно ради као новинар и уредник емисије "Апел за помоћ болесној деци Србије" на бесплатним стримовима. Од 2019 је члан УНС-а и тада се овај медиј региструје код АПР-а и РЕМ-а. Тренутно води и уређује више емисија на радиоДИР-у. До сада посао новинара је радио без материјане користи као и сви чланови ове редакције. Запослен је у једној приватној фирми ,јер од новинарства као и већина колега не може да прехрањује себе и своју породицу. Ожењен је, отац петоро деце.

Related Posts

0 0 гласови
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре